Postapokalyptisk PaltwesternVad är Postapokalyptisk Paltwestern?
Det är en genrebenämning vi uppfunnit alldeles själva. Det är en genre som utspelas i en Postapokalyptisk värld, som även innefattar inslag av lättare fantasy/folklore, Kung Fu - gärna i Shaw Brothersanda - renodlad Science Fiction, samt en del Samurai-esqua influenser. Den rena estetiken är till stor del lånad från de gamla spagettiwesternfilmerna från 60- och 70-talen.
Genren som sådan finns givetvis utanför vår lilla film också, då mest känd som "Post Apocalyptic Spaghetti Western" - det som särskiljer just Paltwestern från de övriga är givetvis att den är svensk. Då italienska westernfilmer kallas Spagettiwestern efter den italienska maten, så tycktes det bara rätt att döpa den svenska versionen efter en typiskt svensk (och fantastiskt god) maträtt - palten. I synnerhet då filmens regissör är exilnorrlänning.

Varför Postapokalyptisk Paltwestern?
Varför inte? Faktiskt - det finns hundra-och-en filmgenrer, men endast några få av dem leker man med i Sverige. I vissa fall är det fullt förståeligt - till exempel renodlad westernfilm - då Sverige som skådeplats inte lämpar sig. Å andra sidan kan man alltid ta en favoritgenre, såsom western, och ändra den så den platsar även under våra nordiska förutsättningar - och postapokalysm lånar sig väl till det. Det som också är bra med det är att man inte har några riktlinjer man måste följa - allt kan användas, oavsett hur modernt eller omodernt det må vara. Man behöver inte oroa sig för anakronism eller historisk korrekthet. Man får med andra ord en frihet i genremixningen. Det underlättar också att man kan göra filmen på svenska - inte en svensk film där alla talar halvtaskig engelska. Sedan är den etablerade westernestetiken fantastisk, och otroligt kul att leka med.
Så 'varför inte' är inte en dum motivation för att göra en sådanhär film. Det blir något nytt på den svenska filmscenen.
Men framförallt kanske man ska säga att en extrem genre såsom denna ger en möjlighet att utforska mänskligt drama på sätt som är svårt att göra i en mer realistisk film.
Däremot; att göra en sådan svår genre som sin första långfilm kan förstås vara att ta sig vatten över huvudet, i synnerhet med minimal budget, men förhoppningsvis går det vägen ändå.
 
Om ni är nyfikna på postapokalyptisk western i övrigt finns det litegrann ni kan kolla in.
 
Länkar i urval:
The Book of Eli - av Alcon Entertainment & Silver Pictures
Dry - av LoneShark Studios & Brooklyn Girl Productions
Six Reasons Why - av Campagna Brothers Independent Productions & Internext Studios
Snowblind - av Mangofilm 
The Wasteland - av Cold White Productions
Wasteland - av Modus Operandi Pictures

Utöver filmer kan man alltid läsa Stephen King's Det mörka tornet.


Bilden överst är fotad och redigerad av Sofie Borg
för kortfilmen Hur västern förlorades.
Föreställandes Daniel Johansson som Sam
och William Fjärvik Krieg som Bill.