torsdag 12 januari 2012

Nu är vi tillbaka! Bakom kulisserna: Färgkorrigering

Efter en välförtjänt paus från filmarbetet är vi nu igång igen. Snart är det dags för inspelning igen, men först måste snön behaga infinna sig. Tills dess tänkte jag att vi skulle gå in på vad färgkorrigering kan göra för en films utseende.

När man spelar in på video brukar man i de flesta fall eftersträva den så kallade "filmlooken" - d.v.s. att det ska se så mycket ut som 35mm-film som bara möjligt. Detta för att video (åtminstone allt under Redkvalitét) ser något livlösare ut än vad film gör, och det gör att ens film ser amatörmässig ut - oavsett hur bra ljussättning, kamera och linser man har. Vi använder Film i Värmlands Panasonic AG AF101 för den här filmen - och det är en strålande liten kamera, men ändå inte bra nog för att göra färgkorrigering onödig.
Färgkorrigering - eller grading - för de som inte är bekanta med sådant, är alltså precis vad det låter som - ett verktyg där man digitalt ändrar färger, kontraster och dylikt på det råa videomaterialet.
Med färgkorrens hjälp kan man radikalt ändra känslan i en bild, och göra det mer 'filmiskt' till utseendet.
Många använder bara färgkorr till att öka på kontrasterna, och kanske ändra saturationen (färgmättnaden) litegrann, men så arbetar inte jag. Jag tycker om att färgkorra - och färgkorra mycket! Jag gillar hur annorlunda man kan få bilderna att se ut och kännas med bara några enkla klick. Många tycker säkert att jag överanvänder det, men det är smaksak. Nedan följer några exempel på hur bilder ser ut, före och efter färgkorrigeringen. Lägg väl märke till att denna grading är tillfällig och inte nödvändigtvis representativ för hur den slutgiltiga filmen kommer att se ut.

Notera även att bilden är maskad från standard 16:9-format till CinemaScope 2.40:1 bildratio. Mer om det i ett senare inlägg.

Nedan följer som ni kanske ser bloggens headerbild, som då alltså är en bild från filmen. Notera här även att träden maskats bort - ett steg i ledet för att få ett grustag att se ut som en öken.

Sisådär, det var allt för denna gång. Färgkorrigeringen på ovanstående bilder är gjord i Magic Bullet Looks av undertecknad.

--Daniel Johansson, Broken Frame Productions